Bijgewerkt 3 januari 2024  

Pieternel Pirenne

Sinds september 2018 staat ons orkest onder de enthousiaste leiding van violiste en dirigent Pieternel Pirenne. Zij is geboren en getogen in Den Bosch. Al vanaf haar vroege jeugd speelde muziek een grote rol in haar leven. Zo zong zij in de Schola Cantorum in de Sint Jan en kreeg zij al vroeg haar eerste vioollessen.

 

Werkervaring

Na afloop van haar studie verhuisde zij naar Enschede en kreeg zij in Uelsen in Duitsland een vaste aanstelling als vioolleraar aan de “Musikschule Niedergrafschaft”. Dat het haar passie is om de liefde voor muziek én het muzikale samenspel aan leerlingen door te geven bleek daar al snel. Samen met collega Els Hoekstra zette zij een zogenaamde strijkersklas op waarbij leerlingen van het Lise-Meitner Gymnasium in Neuenhaus viool, altviool, cello- en contrabasles krijgen waarbij ze ook getraind worden in het samenspel.

Opleiding

Na haar middelbare schoolopleiding studeerde zij viool aan de Conservatoria van Amsterdam en Tilburg en speelde zij al snel bij o.a. het Brabants Barokensemble, het Regionaal Jeugdorkest, het Orkest van de Europese Unie en Salonorkest Carré. Daarnaast gaf zij al tijdens haar opleiding vioollessen bij verschillende muziekscholen in de omgeving van Tilburg.

Orkestdirectie

Haar interesse voor orkestdirectie begon tijdens muziekprojecten voor strijkers, een jaarlijks terugkerende samenwerking met de muziekschool van Breda, en zette zich voort tijdens de jaarlijkse "Grafschafter Musiktage" in Nordhorn. Het dirigeer-vuurtje werd echter pas echt opgestookt tijdens het Oost-West - Orkestproject in 2018 waar zij een groot symfonieorkest dirigeerde. Bij dit project speelde ook een aantal leden van het Kamerorkest Emmen mee en na deze succesvolle samenwerking is zij in september 2018 als dirigent van het Kamerorkest Emmen aangesteld. Daar zet zij zich wekelijks met veel plezier in om samen met een enthousiaste groep mensen muziek te maken.